Haydi yoğurt yapalım ;)
Süt ve süt ürünlerinin sağlığa etkisi, içerisindeki katkı madddeleri ve
bu katkı maddelerinin vücutta ne derece kalıcı kötü etkiler bıraktığını
hemen her gün ekranlarda ve gazetelerde takip ediyoruz. Pastörize sütler
ve yoğurtların bile sağlıklı olmadığı konuşulurken kendimize ve
ailemize sağlıklı yiyecekler yedirmek bizim ellerimizde diye
düşünüyorum. Yoğurt, ekmek, peynir, zeytin... Ne kadar yiyeceği
kendimizi üretirsek o kadar sağlıklı bir hayata kavuşacağız.
Hamileliğinin son aylarına giren bir anne adayı olarak oğlumu doğal
ürünlerle beslemek istiyorum. Bunun ilk basamağı olarak yoğurdu seçtim.
İnşallah bu durumu kalıcı olarak mutfağıma adapte edip ekmek ve peynir
üretimine de başlarım :)
Yoğurt Yapımı
Malzemeler:
- 2 kg süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
Hazırlanışı:
Ben sütümü mandıradan açık süt olarak alıyorum. Güvendiğiniz bir
sütçünüz varsa onu tercih edin. Sütü bir çelik tencerede güzelce
kaynatıyoruz. Kaynayan sütü cam kavanozlara yada cam saklama kaplarına
alıyoruz ve sütü ılımaya bırakıyoruz. Yoğurt yaparken dikkat etmemiz
gereken en önemli nokta yoğurdu hangi sıcaklıkta mayalayacağımızdır.
Literatürde en uygun sıcaklığın 45 derecelik sıcaklık olması gerektiği
yazılır. Fakat sütün sıcaklığını en pratik haliyle elimizle ölçebiliriz.
Bunun için annemin özel bir ölçüsü vardır. "Küçük parmağını süte
batırdığında parmağını çok hafif yakacak" der. Ben de aynen bu şekilde
yapıyorum. Küçük parmağınızı kaba soktuğunuzda parmağınız çok hafif
yanacak. Bu haldeyken yoğurdu kaba ekleyip bir kaşıkla karıştırarak
kabın ağzını kapatıyoruz. Etrafını bir sofra beziyle sarıp üzerini bir
battaniye yada kalın bir örtü örtüyoruz. 6 saat hiç yerinden oynatmadan
bekletiyoruz. 6 saatin sonunda yoğurdu çok sarsmadan buzdolabına
alıyoruz. 1 gün dolapta bekledikten sonra yiyebiliyoruz. Afiyet olsun.